Sand-Factory Sand-Factory.nl |  Sculpturen |  Workshops |  Gallerie |  F.A.Q. |  Contact |  Sitemap

Sand-Factory.com
Postjesweg 38-2
1057 EB Amsterdam
The Netherlands
+31 (0)6 41 727 643
Info@Sand-Factory.nl

English | Deutsch  


F.A.Q.

Hoe wordt een zandsculptuur gemaakt?
Is het alleen zand en water?
Is regen erg voor een zandsculptuur?
Kan ik ook leren om een zandsculptuur te maken?
Welke gereedschappen gebruiken jullie?
Kunnen jullie alles maken in zand?
Hoe lang kan een zandsculptuur blijven staan?
Kan je alle soorten zand gebruiken?
Hoe wordt een zandsculptuur gemaakt?
Bij het maken van een zandsculptuur maken we gebruik van houten bekistingen. In deze bekistingen storten we zand, mengen dit met voldoende water en stampen het zand aan. Dit gebeurt in verschillende lagen. Als een bekisting vol is, komt daarop weer een bekisting en vullen we deze ook weer met zand, etc, etc.
Als alle bekistingen vol zijn, of de juiste hoogte is bereikt, nemen we van boven af de eerste bekisting weg. Als het werk klaar is, wordt de volgende bekisting weggenomen. Hier gaan we mee door totdat alle bekistingen weg zijn. Wat over blijft is een sculptuur dat zichzelf draagt en alleen uit zand en water bestaat.


Is het alleen zand en water?
Ja, een sculptuur bestaat alleen uit zand en water. Er zit absoluut niet door of in het zand.


Is regen erg voor een zandsculptuur?
Nee, regen is niet erg voor een zandsculptuur. Het zand is zeer hard aangestampt. Hierdoor kan het tegen de regen. Alleen als het zeer hard regent, kunnen er kleine beschadigingen ontstaan in de detaillering van een sculptuur. Als het regent, gaan de carvers vaak een kopje koffie drinken. Binnen wel te verstaan.


Kan ik ook leren om een zandsculptuur te maken?.
Ja, iedereen kan het leren. Tijd, geduld en toewijding zijn belangrijk. Zoals het gezegde luidt: "Oefening baart kunst".


Welke gereedschappen gebruiken jullie?
Voor het maken van een zandsculptuur gebruiken we verschillende "tools". Dit kan van alles zijn. Van lepels, metselgereedschap, messen, palletmesjes, kwasten, rietjes tot waterpassen. Iedere carver heeft wel zijn eigen favoriete tools.


Kunnen jullie alles maken in zand?
In principe kunnen we alles in zand maken. Wel is het zo dat zand een "zwaar" materiaal is. Hierdoor kunnen we geen grote overhangende delen maken (bijv. uitstekende armen). Ook is het vrij moeilijk om hoge verticalen te maken. Een zandsculptuur moet de wetten van de zwaartekracht in acht nemen.


Hoe lang kan een zandsculptuur blijven staan?
Afhankelijk of het sculptuur binnen of buiten staat kan een sculptuur van enkele weken tot enkele jaren blijven staan. Buiten zijn we afhankelijk van het weer, maar is het mogelijk om een sculptuur 2 3 maanden goed te houden. Binnen waar er geen weersinvloeden zijn, is het mogelijk een sculptuur voor zeer lange tijd te behouden, zelfs enkele jaren. Het grootste gevaar voor een sculptuur zijn mensen die niet geloven dat het zand is en de sculpturen aanraken. Hierdoor raakt het sculptuur meer beschadigd dan door de weersomstandigheden.


Kan je alle soorten zand gebruiken?
Elke professionele carver kan met elk soort zand werken. Wel is de samenstelling van het zand van invloed op de kwaliteit van het sculptuur. Bij het maken van een sculptuur gebruiken wij het liefst jong rivierzand. Dit zand is wat grover en hoekiger van korrel. Hierdoor stapelen en klitten de korrels makkelijker op elkaar.